CONTEMPORARY DESIGN

Hey Modernistic Eerste Passiefhuis Amersfoort Duurzaam passivhaus passive house


‘Standing on shoulders of giants’ (Isaac Newton)
The Lake House vindt zijn inspiratie in het Kaufmann House van Richard Neutra. Aan oost- en westzijde van The Lake House zijn de kenmerkende verticale schoepen hiervan een voorbeeld. Ook het dakhuisje, door Neutra aangeduid met ‘gloriette’, is hiervan afgeleid. De bonte zwerfkeien in de tuin vinden ook hier hun oorsprong.
Ook het Farnsworth House van Mies van der Rohe is een rijke bron van inspiratie. Dit is te herkennen in de glazen onderbouw van The Lake House, de naar buiten doorlopende lichtkleurige vloeren, en minimalistische design.
De zwevende trap met verticale lijnen, dakterras met dakopstand, de langgerekte verticale lijnen in het huis, de verrassende toegangsweg over de dam via de voordeur naar de woonkamer, en de ‘waterval’ van regenwater zijn verwijzingen naar Fallingwater van Frank Lloyd Wright.

De flexibel indeelbare ruimte met haaks op elkaar schuivende deuren op de bovenverdieping is een verwijzing naar het Rietveld Schröderhuis 

De woning bestaat uit drie blokken: een wit gestuct blok; een glazen blok dwars hierop; een houten blok er bovenop

Conceptueel The Lake House Passive Netherlands Passivhaus Niederlande Amersfoort natuur

Modernistisch en natuurlijk
The Lake House staat op een vierkant eiland en heeft een L-vormig grondplan. De woning is modernistisch van opzet, de tuin daarentegen ruig en natuurlijk. Het ‘houten blok’ lijkt te zweven boven de glazen woonkamer, alsof er geen zwaartekracht zou bestaan. Hierdoor leef je buiten en vormt het water en groen het ‘behang’

Abstract nautisch
Er zijn een aantal elementen in en rond de woning te vinden die een verband leggen met de waterrijke omgeving waarin het huis staat.  Zo wordt het plafond van het dakhuisje gevormd door een bootzeil. Ook de scheepsdekvloer in de eetzone legt de link met de nautische wereld. Verder zijn scheepslijnen als valpreventie bij de trap aangebracht. De vlaggenmast in de tuin vormt het sluitstuk

Binnen is buiten, buiten is binnen
Het motto is ‘Binnen is buiten, buiten is binnen’. Dit is terug te zien in strakke terrassen buiten tegenover de ruige duintuin. Binnen zijn natuurlijke materialen zoals notenhout toegepast in een strakke omgeving. Ook loopt de binnenvloer visueel door naar buiten. Er zijn dubbele schuifdeuren aanwezig om binnen en buiten vloeiend in elkaar te laten overgaan

Vlag van Amersfoort
De band met de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht is te vinden in de verwijzing naar de vlaggen in kleur en vorm. Het rode bord met witte letters ‘The Lake House’ aan de voorgevel is daar een teken van. Ook de gekruisde witte lichtlijnen in het interieur verwijzen hiernaar

Duintuin
De duintuin verwijst naar de stormvloed van 1916 die Amersfoort onder water zette en die de aanleiding was voor de aanleg van de Afsluitdijk jaren later. Ook verwijst de duintuin naar ‘Amersfoort aan zee’, de uitdrukking die in het kader van de klimaatverandering gebruikt wordt

Achterzijde Passiefhuis Amersfoort Passive Netherlands Passivhaus Niederlande Utrecht